INDUSTRIE

MACHINE- & APPARATENBOUW

Machines en apparaten moeten vaak langer draaien en worden zwaarder belast dan waar ze voor ontworpen zijn. Metalen slijtdelen hebben dan
ook al snel een te korte standtijd. De onderhoudskosten nemen toe en vooral de onvoorspelbare werking werkt verstorend in het productieproces.

Het toepassen van keramiek voor slijtdelen is een effectieve oplossing. De standtijd gaat vaak van maanden naar jaren.

Bij machines waar per tijdseenheid veel producten worden verwerkt kan keramiek grote voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de papierverwerking, textielmachines, draadproductie en verpakkingsmachines.

Ook in meet-en regelapparatuur wordt keramiek veelvuldig gebruikt.

TOEPASSINGEN MATERIALEN
PRODUCTEN
machine apparaten industrie.jpg

MECHATRONICA & SEMICONDUCTOR

Veel toepassingen in de mechatronica en halfgeleiderindustrie zijn zonder keramiek niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan (de productie van)
LCD’s, zonnecellen, optische componenten, lampen en computerchips. De eigen-schappen van keramiek worden in dit toepassingsgebied ten volle
benut. Met name de volgende combinatie van eigenschappen in één materiaalsoort is uniek:

 • laag gewicht​
 • elektrisch isolerend​
 • niet magnetiseerbaar​
 • slijtvast​
 • lage thermische uitzetting​
 • hoge stijfheid​
 • niet ontgassen in vacuüm

Keramiek is tot op de micron bewerkbaar. Hoge zuiverheid en nauwkeurigheid staan dan ook centraal.

De inzet van keramiek binnen de mechatronica en de halfgeleiderindustrie is zeer divers. Ceratec werkt veel samen met module- en systeembouwers.

TOEPASSINGEN

MATERIALEN

PRODUCTEN

POMPINDUSTRIE

In de pompindustrie komt keramiek uitermate tot haar recht. De eigenschappen van keramiek zijn stuk voor stuk belangrijk, en gezamenlijk geven ze een unieke combinatie.

EIGENSCHAPPEN VAN KERAMIEK:

 • harder dan zanddeeltjes​
 • goede chemische bestendigheid​
 • smering door het verpompen medium

Magneetgekoppelde pompen voor schurende, agressieve vloeistoffen werken niet zonder keramische glijlagers. Ook pompbehuizingen, pompassen, slijtringen, hogedrukplunjers, kleppen en lagers worden uit keramiek gemaakt.

Keramiek wordt gebruikt in alle gangbare pomptypen: koelwater-, bagger-, chemicaliën-, spin-, verdringer-, beladingspompen en mixers.

TOEPASSINGEN MATERIALEN PRODUCTEN

VOEDINGSMIDDELEN & FARMACIE

Keramiek is goedgekeurd door de Amerikaanse Food & Drug Administration, en is dus geaccepteerd als constructiemateriaal. Het materiaal is chemisch inert, en je komt het dan ook tegen in alle lagen van de voedingsmiddelen-, drank- en de farmaceutische industrie.

Denk aan de productie van babyvoeding, snoep, koffie en tabak, en de verwerking van vis, vlees, veevoer, cosmetica en geneesmiddelen. Ook de productiemachines en controle- en analyseapparatuur bevatten veel keramische componenten.

Zelfs in de eindfase, de verpakking van de producten, kom je keramiek tegen. De verpakkingen worden namelijk vaak met keramische messen en vormdelen gemaakt.

Veel industriële toepassingen hebben mengen, transporteren, afvullen of doseren als processtappen. Keramische producten worden hiervoor veelal ingezet door hun unieke eigenschappen.

TOEPASSINGEN MATERIALEN PRODUCTEN

CHEMIE & PETROCHEMIE

Binnen de chemie wordt technische keramiek veelvuldig toepast vanwege de specifieke eigenschappen van het materiaal.

BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN IN DEZE INDUSTRIE:

 • slijtvastheid​
 • bestendigheid tegen hoge temperaturen
 • corrosiebestendigheid

TOEPASSINGEN MATERIALEN PRODUCTEN

ENERGIETECHNIEK

Energietechniek wordt vaak gekenmerkt door hoge temperaturen of hoge elektrische spanningen. Temperatuurbestendig en elektrisch isolerend keramiek is dan uitermate geschikt als constructiemateriaal.

Bij conventionele energietoepassingen zoals (kern)energiecentrales en in de motoren- en turbinebouw kom je vele keramische componenten tegen.

In de duurzame energie zoals solar, windenergie en biomassa is keramiek een geliefd materiaal. Keramiek is een duurzaam materiaal.

Bij reinigingsprocessen zoals waterzuivering, ontzwaveling en afvalwaterzuivering is keramiek breed toepasbaar.

TOEPASSINGEN MATERIALEN PRODUCTEN